Staging
18 januari 2024

Leerkrachten kunnen ook flexi-jobben

Leerkracht helpt haar leerlingen in de les

Een flexi-job is razend populair, want onder dat statuut kan je in een aantal sectoren voordelig bijverdienen. Daarvoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je kunnen aantonen dat je drie kwartalen voordien op z’n minst 4/5de bij een andere werkgever aan de slag was. Je kan zelfs als flexi-jobber werken wanneer je gepensioneerd bent!

In 2018 oefenden meer dan 2000 leerkrachten een flexi-job uit. Vastbenoemde én niet-vastbenoemde leerkrachten konden vanaf dat jaar namelijk het hele jaar door een flexi-job doen. Voor vastbenoemde leerkrachten was dat altijd al het geval. Zij konden altijd al het hele jaar door bijklussen in de horeca omdat ze tijdens de zomervakantie ook hun loon krijgen. Maar voor niet-vastbenoemde of contractuele leerkrachten ging dat tot vorig jaar anders in zijn werk.

Waarom contractuele leerkrachten niet het hele jaar konden flexi-jobben

Contractuele leerkrachten konden tot 2017 maar beperkt bijverdienen via een flexi-job. Ze krijgen tijdens de maanden juli en augustus geen loon, maar wel een werkloosheidsuitkering waardoor ze officieel als werkloos beschouwd worden. De zomermaanden worden dus wel gedekt door een uitgestelde bezoldiging. Daardoor voldoen zij niet aan de voorwaarden van een flexi-jobber en konden ze niet werken tijdens het tweede kwartaal van het jaar daarop.

De niet-vastbenoemde leerkrachten mochten dus niet werken onder het flexi-statuut tijdens de maanden april, mei en juni. Dit was voor hen een domper, omdat zij net in de paasvakantie vrije tijd hebben om bij te klussen. De rest van het jaar, tijdens de zomermaanden of in het weekend bijvoorbeeld, konden ze wel al bijklussen via het flexi-statuut.

Correctie van het flexi-systeem

Sinds 1 januari 2018 worden leerkrachten niet langer benadeeld en kunnen ze het hele jaar lang genieten van de voordelen van een flexi-job. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) vond dat het dringend tijd was om het systeem te herbekijken zodat ook zij het hele jaar door kunnen bijverdienen, zonder daarop belastingen te hoeven betalen. Daarom wordt de uitgestelde bezoldiging gelijkgesteld met prestaties tijdens de drie kwartalen voordien.

Deze correctie werd doorgevoerd samen met de dubbele uitbreiding van de flexi-jobs. Vanaf 1 januari 2018 kunnen gepensioneerden namelijk ook bijklussen via een flexi-job en daarbovenop kunnen flexi-jobbers ook aan de slag in de retailhandel. 2018 is duidelijk het jaar van de flexi-jobber!

Een nieuwe boost in 2024

In 2024 werd het flexi-systeem verder uitgebreid naar 22 sectoren, waaronder de garagesector, de eventsector en de volledige voedingssector. 

Het flexi-systeem speelt niet enkel in het voordeel van de niet-vastbenoemde leerkrachten. Ook voor werkgevers is het voordeliger omdat de werkgeversbijdrage slechts 28% bedraagt.

Ben jij leerkracht en wil jij ook graag bijklussen onder het flexi-statuut? Download dan zeker de NOWJOBS app en krijg de vacatures in jouw buurt binnen.

account_circle

Marketing - 18 januari 2024