Hoe behoud ik mijn recht op kinderbijslag als jobstudent?
De Belgische overheid voorziet in een aantal financiële tegemoetkomingen voor elk kind in elk gezin. Je ouders ontvangen maandelijks een bedrag om in kosten te voorzien als onderwijs, voeding, kledij... In 2019 veranderde het systeem en de verdelingen. De naam ‘kinderbijslag’ veranderde in Vlaanderen in ‘Het Groeipakket’.
Wie heeft recht op een Groeipakket?
Kinderen tot 18 jaar hebben onvoorwaardelijk recht op het Groeipakket. Ook daarna bestaat er een Groeipakket of kinderbijslag voor jongeren t.e.m. 25 jaar waaronder:
- studenten die secundair onderwijs volgen.
- studenten die hoger onderwijs volgen.
- jongeren die gebonden zijn aan een leerovereenkomst.
- jongeren die een stage doorlopen om benoemd te kunnen worden in een openbaar ambt.
- jongeren die schoolverlater zijn.
Studenten krijgen een Groeipakket als ze voor minstens 27 studiepunten ingeschreven zijn in een Belgische erkende instelling voor hoger onderwijs, of ingeschreven zijn in een buitenlandse instelling waarvan het programma is erkend door de buitenlandse overheid. Als je geen 27 studiepunten meer hebt, of je stopt in de loop van het academiejaar met je opleiding, dan vervalt jouw recht op een Groeipakket.
Heb ik als student het hele academiejaar recht op het Groeipakket?
Er zijn verschillende periodes in het academiejaar waarin je je Groeipakket of kinderbijslag kan aanvragen en ontvangen. Alles hangt af van het moment dat in het academiejaar dat je bent ingeschreven en voor hoeveel vakken/studiepunten je je hebt ingeschreven:
- Ben je vóór 1 december ingeschreven voor minstens 27 studiepunten? Dan krijg je het Groeipakket tijdens het volledige academiejaar.
- Ben je vóór 1 december ingeschreven voor minder dan 27 studiepunten en bereik je na een volgende inschrijving wel de 27 studiepunten? Dan krijg je het Groeipakket tijdens het volledige academiejaar.
- Ben je op 1 december of later ingeschreven voor minstens 27 studiepunten? Dan krijg je het Groeipakket vanaf de maand van de eerste of enige inschrijving.
- Ben je op 1 december of later ingeschreven voor minder dan 27 studiepunten en bereik je na een volgende inschrijving wel de 27 studiepunten? Dan krijg je het Groeipakket vanaf de maand van de eerste inschrijving.
Voorbeeld: Thomas is 19 en wil verder studeren na een wereldreis van zes maanden. Op 2 januari schrijft hij zich in voor 24 studiepunten. In maart neemt hij 2 extra vakken op, waardoor hij nu aan 33 studiepunten komt. Zijn moeder Martine krijgt daarom Groeipakket vanaf januari.
Wat is de invloed van een studentenjob op mijn Groeipakket?
Als je als student tijdens het jaar een studentenjob wilt uitvoeren, hoef je je in principe geen zorgen te maken. In de meeste gevallen zal je gewoon je Groeipakket of kinderbijslag blijven ontvangen. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:
Voorwaarden voor jobstudenten:
Jobstudenten mogen niet meer dan 600 uren per academiejaar werken bij verminderde sociale bijdragen en niet meer dan een brutobedrag van € 14.514,29 per jaar verdienen. Anders moet je misschien belastingen betalen en bestaat de kans dat je je recht op het Groeipakket verliest.
Wanneer blijf je het Groeipakket ontvangen als werkstudent?
Als je over je 600 studentenuren zit, mag je niet meer dan 240 uren per kwartaal werken. Als je meer werkt, krijg je geen Groeipakket van datzelfde kwartaal.
Krijg ik nog kinderbijslag als ik net ben afgestudeerd?
Studenten die afstuderen hebben nog 12 maanden recht op het Groeipakket (tenminste als je op het moment van je afstuderen nog jonger bent dan 25 jaar). Deze termijn begint te lopen vanaf het moment dat je je diploma haalt.
Aarzel niet om ons te contacteren via now@nowjobs.com of onze veelgestelde vragen te bekijken als je hier nog vragen over hebt!
Heb jij nog recht op jouw groeipakket en heb je nog enkele uren tijd om te werken? Download dan zeker de NOWJOBS-app en vind in no time een geschikte studentenjob!